Camí de Cavalls: De ultieme wandelgids voor Menorca

Menorca is zonder enige twijfel het meest idyllische en rustige eiland van de Balearen. Wil je dit prachtige eiland op een actieve manier ontdekken? Via de Camí de Cavalls, een goed uitgestippeld wandelpad van 185km, kan je via de kust rondom het eiland wandelen. In deze wandelgids geven we je tips en nuttige informatie over de trail om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Playa Macarella - Menorca

Wat is de Camí de Cavalls?

De Camí de Cavalls (letterlijk: “paardenweg”) is een historisch pad langs de kust van Menorca. Oorspronkelijk werd het gebruikt door wachters te paard die het eiland beschermden tegen mogelijke overzeese aanvallen. Het strategisch belang van de Camí de Cavalls werd verder in de verf gezet tijdens de Franse en Engelse bezetting. Jaren later verloor de trail echter zijn historisch karakter tot een groep lokale bewoners in de jaren negentig het pad nieuw leven inbliezen. De Camí de Cavalls werd uiteindelijk heropend in 2010 en sindsdien vinden meer en meer toeristen hun weg naar Menorca om zo enkele van de beste stranden op het eiland te kunnen bewonderen.

Cami de Cavalls (Punta Nati) - Menorca
Camí de Cavalls: Cala Morell naar Punta Nati

Wandelen langs de Camí de Cavalls

Alhoewel de meeste toeristen verkiezen om de Camí de Cavalls af te wandelen, is het pad ook open voor lopers, fietsers (mountainbike) en ruiters. Sportievelingen kunnen zich hier dus helemaal uitleven. Dit is een zelf begeleidde trail dus jij kiest zelf hoe je het doet en hoeveel kilometer je aflegt.

De trail

De Camí de Cavalls is 185km lang en is officieel opgesplitst in 20 etappes, met start in Mahón (de hoofdstad van Menorca). Je hoeft deze volgorde echter niet helemaal te volgen. Doordat dit een zelf begeleidde trail is, kies je zelf hoeveel etappes je wandelt/fietst: het volledige eiland, enkel de noord- of zuidkust of slechts een aantal etappes. Je kan dus wandelen/fietsen aan je eigen tempo, in de richting die je wilt (je hoeft niet perse te starten in Mahón).

Beschik je over slechts één week, dan is de noord of zuidkust een ideale optie. Beide kanten van het eiland zijn echter heel verschillend. Het noorden is nogal bergachtig met rotsvormingen en een heel oneffen terrein. Hier vind je de meest ruwe en ongerepte natuur in Menorca. De kust in het zuiden daarentegen is gekenmerkt door meer vegetatie, met parelwitte stranden en kristalhelder water. Over het algemeen zijn de stranden in het zuiden beter toegankelijk waardoor er ook meer infrastructuur is (bars, restaurants, hotels). Jammergenoeg wordt het er hierdoor ook heel wat drukker (vooral in de zomer).

Naast deze verschillen speelt de wind ook een heel belangrijke rol. Komt de wind uit het zuiden, dan is het noorden doorgaans rustiger (minder golven) en zal je hier minder kwallen kwallen aantreffen. Als de wind echter uit het noorden komt, zijn de stranden in het zuiden iets kalmer met minder kwallen. Wij gebruiken de Windy app om de meest nauwkeurige weersvoorspelling te krijgen!

Playa Macarelleta - Menorca
Cala Macarelleta

Logement & Logistiek

Menorca werd door de Unesco uitgeroepen als “natural biosphere reserve” waardoor het eiland volledig beschermd is en je in bepaalde delen van de Camí de Cavalls geen hotels zult aantreffen. Openbaar vervoer is bovendien ook voornamelijk beperkt tot de stedelijke gebieden.

In het zuiden van het eiland is het aanbod voor toeristen groter en hier zal je een ruime selectie aan hotels, agriturisme of appartementen vinden alsook restaurants en supermarkten. Let wel op dat deze enkel open zijn tijdens het toeristische seizoen (van half mei tot eind oktober).

Of je nu naar Menorca komt in de winter of in de zomer, wij helpen je graag verder met het plannen van deze onvergetelijke reis!

We boeken al jouw accommodatie langs de Camí de Cavalls en helpen je met de volledige logistiek, zoals vervoer van/naar de luchthaven én transport van je bagage.

Cala Algaiarens

Menorca Travel Concierge

Wij zijn een reisagentschap gebaseerd in Menorca, gespecialiseerd in op maat gemaakte reizen en concierge service. Wij wonen zelf in Menorca en met onze expertise en kennis van het eiland helpen we je graag om jouw vakantie in Menorca onvergetelijk te maken. Onze gepersonaliseerde service is volledig op maat gemaakt en afgestemd op jouw specifieke interesses/zorgen en budget. We bieden een ruime selectie aan services, zoals het boeken van accommodatie/activiteiten/tours, huur van zeilboot, event planning, catering, enz.

Kijk jij ernaar uit om de prachtige kust van dit eiland te ontdekken via de Camí de Cavalls? Of verblijf je binnenkort enkele dagen in Menorca en wil je nog wat leuke activiteiten boeken? Contacteer ons nu en wij zorgen voor de rest!

Like what you're reading?

Subscribe to our newsletter and we'll send you the best insights, pro tips and travel advice.

    No, thanks!